021/2700-800 | 062/270-808 fitlifenovisad@gmail.com

Neću tegove, neću da se nabildujem!

Činjenica koja ide u prilog da se u treningu sa tegovima ne možete nabildovati je ta, da u vašem telu nema pre svega testesterona u toj meri kao kod muškaraca, da bi razvoj vaših mišica išao u tom neželjenom pravcu. Ovaj hormon je zadužen za rast mišica, tako da osim ukoliko ga ne uzimate vestačkim putem, nemate raloga za brigu da će se ovakav trening loše odraziti na vašu konstituciju.

Šta više, potrebno je raditi vežbe sa tegovima ali na pravilan način tj. uz savet trenera, jer tako postižemo bolje rezultate u treningu kada je u pitanju topljenje masnih naslaga i oblikovanje tela.

 

Koliko ponavljanja treba da radim i koliku pauzu između?

Ovo pitanje mi postavljaju podjednako i žene i muškarci. U globalu aktivan trening ne bi trebalo da traje duže od 45-60 minuta. Predugačkim treningom se gubi smisao tj. efikasnost samog treninga (osim u specificnim varijantama treninga kao sto je npr. ozbiljan “dizački” trening koji zahteva pauze između serija od 3-5 minuta).

Devojkama se u startu preporučuje da rade po 15-tak ponavljanja, sa kraćim pauzama između serija, otprilike oko 20-30 sekundi, čime se održava kardio zona treninga. Na ovaj način ne dolazi do “hlađenja” za vreme treninga, održava se konstantan puls u kardio zoni, gde se poprilično tope kalorije, a ujedno i brže ulazi u kondiciju. Da bi se kod muškaraca dobio isti efekat, trebalo bi raditi od 10-12 ponavljanja sa pauzom od 45-60 sekundi odmora između serija.

 

Da li mogu samo kardio?

Ovakvo pitanje postavlja uglavnom neko da ima problem sa viškom telesne mase. Kardio je svakako u toj varijanti neizostavni deo priče, ali ono što smo utvrdili iz prethodnih kolumni je da, ukoliko ne izbalansiramo unos namirnica, tj. ne nepravimo deficit u dnevnom unosu hrane, možemo potrošiti i 1000 kalorija na treningu ali nećemo imati rezultate.

Takođe, ubacivanjem neke vrste kružnog treninga, bilo na spravama, vežbama sa tegovima ili u parteru, povećavamo utrošak kalorija na prvom mestu, zatim čuvamo i jačamo mišićnu muskalturu, samim tim dok mršavimo čuvamo mišice i ne poprimamo “mlitav tonus”. I još jedna bitna stvar je da će mišici uvek biti kvalitetniji, lepši, ukoliko kombinujemo sva tri načina vežbanja sa kardio treningom.

Vidimo se na već poznatoj adresi Trg Komenskog 6!

Pokreni dopisivanje
Potrebna vam je pomoć?
Pozdrav,
Imate neko pitanje za nas?
Pišite slobodno...