Švedska masaža je standardna terapeutska masaža za većinu zapadnog sveta.

Udružuje razne specifične tehnike masaže za tretiranje bolnih mišića, napetosti, stresa i loše cirkulacije.

Švedska masaža je prilično česta, pa je u Evropi poznatija kao klasična masaža.

Pojavila se u 19. St. A njen je začetnik bio Pehr Henrik Ling. Ling je svoju tehniku masaže prvobitno nazvao medicinska gimnastika i hteo dopuniti tradicionalnu medicinsku negu. Drugi doktor, Johann Mezger, dao je tehnikama koja se koriste u švedskoj masaži francuska imena i popularizirao ovu tehniku masaže.

Švedska masaža koristi 5 osnovnih pokreta za poboljšanje cirkulacije i izbacivanje toksina iz mišića. Uvek masirajući prema srcu, maser udružuje te tehnike u jedan tok tretmana masaže, što pacijenta čini fizički i psihički opuštenim.

Zaštitni znak švedske masaže je Effleurage, dugi i površinski pokreti, koji mogu biti čvršći ili blagi, zavisno od svrhe i klijenta. Mnogi terapeuti započinju tretman s Effleurage kako bi se pobliže upoznali s pacijentom, a onda postepeno pojačali stisak za dublji i detaljniji rad.

Švedska masaža takođe uključuje Petrissage ili gnječenje. Petrissage je namienjen da izbaci toksine iz mišića tako da ih terapeut diže , razdvaja i valja. Koristi se blag pritisak s namerom da stisne i opusti mišiće, te poboljša cirkulaciju.

Sledeća tehnika, Tapotement, uključuje tapkanje mišića laganim udarcima. Ovde terapeut koristi rubove šaka, prste i dlanove, s ciljem da se otpusti napetost i grčevi. Mnogi terapeuti dodaju vibraciju, tehniku koja je kasnije dodana repertoaru švedske masaže. Terapeut položi svoje ruke na tretirani deo tela i protrese ih na par sekundi s ciljem da se otpuste napetosti i potakne cirkulacija.

Najdublji posao u švedskoj masaži završen je s trenjem, gde se terapeut koristi prstima, laktom ili bazom dlana. Koristeći kružne pokrete, terapeut radi duboko u mišićima, posebno u koštanim područjima, kako bi otpustio mišićne adhezije koje mogu ograničiti pokret.

Ova tehnika pomaže klijentu da bude više fleksibilan i takođe oslobađa duboko ukorienjene napetosti mišića.

Za najbolje rezultate, preporučuje se napraviti seriju od 2-3 tretmana. Ukoliko želite održavati duh i tijelo u top formi, tada je preporuka dva puta mesečno.

Švedska masaža koristi 5 osnovnih pokreta za poboljšanje cirkulacije i izbacivanje toksina iz mišića Fit-Life fitnes klub Novi Sad
 
Fitnes i teretanaCene din
Teretana neograničeno 2,800
Grupni treninzi neograničeno 2,800
Teretana 12x 2,400
Grupni treninzi 12x 2,400
Teretana 8x 2,000
Grupni treninzi 8x 2,000
Teretana neograničeno 8-16h 2,300
Termin teretane 300
Termin grupnog treninga 300
12x teretana + 4x grupni treninzi 3,000
12x grupni treninzi + 4x teretana 3,000
8x teretana + 8x grupni treninzi 3,000
6x teretana + 6x grupni treninzi 2,800
Teretana pola meseca 1,600
Grupni treninzi pola meseca 1,600
Personalni trening 12x 120 €
Sauna termin 300
Sauna mesec dana uz paket teretane ili grupnih treninga 1,000
Korisni saveti Fit-Life-a

Jedna od najbitnijih stavki, koja je ključna za uspeh svakog treninga, je svakako vreme koje odredite za vežbanje. Savršeno vreme za vežbanje je jutro, ali još bolje ako to podrazumeva svako jutro. Ono sto vas sprečava je verovatno posao, ali osim posla problem je i naš organizam koji je ujutru umoran. Ukoliko želite ozbiljno poraditi na sebi, zaboravite na izgovore „umoran sam, bezvoljan sam, nikako ne mogu da ustajem rano ujutru...". Zanimljivo je videti da mnogi poslovni ljudi i glumci ustaju čak u 4 ili 5 ujutro kako bi trčali ili išli u teretanu svaki dan. Pored toga što je trening u ranim jutarnjim časovima najbolji za vaše telo i celokupno zdravlje, nakon svakodnevnih obaveza ostaje vam slobodnog vremena.

1. Čak preko 90% profesionalnih sportista trenira u ranim jutarnjim časovima. Ako želite da trenirate ujednačeno i redovno, mnogo ćete više postići ako to bude prvo što ćete raditi kada se probudite.

2. Druga stvar je - metabolizam. Kada vežbate ujutru metabolizam se „podiže" i ostaje tako nakoliko sati, pa čak i 24 časa. To znači da sagorevate kalorije tokom celog dana, ujutru sagorevate masne naslage kao energiju i time smanjujete nepotrebne zalihe, i sve to samo zato sto ste aktivno započeli dan.

3. Trenirajući ujutru, osetićete da vam je kondicija daleko bolja tokom čitavog dana i bićete poletni i aktivni bez velikog zamora.

4. Mnogi su primetili da im jutarnje vežbe regulišu apetit, da su manje gladni nego obično. Jutarnjim treningom podstičemo organizam na pravilnu ishranu. Organizam će vam tražiti nešto zdravo i kvalitetno. Jednostavno, više ćete razmišljati o obrocima koje unosite u organizam. Moramo da vam napomenemo da je bitno da se budite uvek u isto vreme. Ukoliko radite suprotno, to zbunjuje vaš organizam, tako da nikad nije spreman za novi dan.

5. Ako ujutru praktikujete redovan trenng, telo će na to naviknuti i već koji sat ranije, prilikom procesa buđenja, proradiće endokrini sistem i početi polako da otpušta hormon rasta, time pojačati i proizvodnju testosterona (time i seksualni apetit).

6. Čak i tokom noći, u procesu spavanja, organizam će regulisati razmenu materija i punjenje naših mišićnih vlakana izgradivim materijalom. Telo će mirnije obavljati svoje funkcije, jer sada tačno zna kada ustajete i koliko vremena mu je na rapolaganju da dovrši sve hemijsko-biološke procese.

7. Bićete zadovoljniji samim sobom, jer znate da činite nešto za sebe i organizam, dnevne obaveze i problemi će vam izgledati lakši i lakše ćete se odmoriti nakon završenog posla, a samim ti i uveče lakše zaspati

8. Vaš imunološki sistem će ojačati i već ujutro tokom treninga ćete se oznojiti i tako odstraniti veliki deo nepotrebnih i otrovnih materija iz organizma, tako da će telo moći lakše da se bori sa zdravstvenim problemima, gradskim zagađenjima i slično.

9. Ne kaže se uzalud „u zdravom telu - zdrav duh". Ukoliko redovno upražnjavate jutarnji trening i vaša mentalna sposobnost će se pojačati. Krv će vam se brže pročisti i time u mozak dolaze veće količine kiseonika koje podstiču njegov rad (lakše ćete pamtiti). Primetićete manje glavobolja, zamaranje mozga i jako dobru koncentraciju, što pomaže, naravno, i u školi i na poslu.

Kontakt: Fit-Life fitnes klub, Novi Sad, Srđan Antunić, mob:065 605 47 05, email:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Copyright © Fit-Life fitnes centar, Novi Sad, 2013, sva prava zadržana.